Rekordni prihodi od neizravnih poreza, evo kako je raspoređen novac

Rekordni prihodi od neizravnih poreza, evo kako je raspoređen novac
Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) je objavila da su prihodi od neizravnih poreza u prva tri mjeseca 2024. godine iznosili 2 milijarde i 630 milijuna KM.

To je povećanje od 8,29 % ili 201 milijun KM, u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Nakon što je UNO u prva tri mjeseca 2024. godine gospodarstvu vratila 523 milijuna KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 2 milijarde i 107 milijuna KM i veći su za 240 milijuna KM u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili za isto razdoblje 2023. godine, javlja Klix.ba.

Samo u mjesecu ožujku 2024. godine prikupljeno je 873 milijuna KM neizravnih poreza što je za 15 milijuna KM više u odnosu na ožujak 2023. godine.

Za financiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2024. godine raspoređen je iznos od 250 milijuna KM. Sav višak prihoda od neizravnih poreza završio je u entitetskim blagajnama i kod Brčko distrikta. Tako je Federaciji BiH raspoređen iznos od 1 milijardu i 139 milijuna KM, Republici Srpskoj iznos od 638 milijuna KM i Brčko distriktu iznos od 64 milijuna KM.

U tablici ispod dajemo prikaz ukupno raspoređenih sredstava entitetima i Brčko distriktu s pripadajućim vanjskim dugom za prva tri mjeseca 2024. godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Svi iznosi su iskazani u milijunima KM, priopćeno je iz UNO BiH.

Rekordni prihodi od neizravnih poreza, evo kako je raspoređen novac

Pored raspoređenih prihoda u tablici iznad, a po osnovu posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 53 milijuna KM, Republika Srpska 35 milijuna KM i Distrikt Brčko 2 milijuna KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

(www.jabuka.tv)